22 aug

47e editie Tour de Waard kent wederom mooie winnaars!

  (foto's: Richard Rood, verslag Olav Rovers)

Zondag 21 augustus ’16 vond Noord-Hollands grootste wielerevenement, de Tour de Waard, voor alweer de 47e keer plaats. Ofschoon Pluvius al z’n manschappen inzette om het zo hard mogelijk te doen regenen, werd het rond tien uur tijdens de start van de Sportklasse gelukkig droog. Een aanzienlijk deel van de Sportklasse renners dat zich had opgegeven  bleef, al dan niet met een afbericht, thuis. Rond de 35 renners bonden de sportieve strijd met elkaar aan na zestig kilometer koers mocht de fraaie rondemiss Manon Sinnige haar eerste zoenen van de dag uitdelen aan Brian Burggraaf, die op het podium werd geflankeerd door Ruud Coers (2e) en Kevin Wilmsen (3e). 

Om kwart voor twaalf was het de beurt aan de kampioenen van de toekomst. De jonge sportievelingen streden op gewone fietsen om de prijzen tijdens de Rabo Dikke Banden Race. (uitslag volgt nog) Het enthousiasme spatte er van af, en het zou ons niet verbazen wanneer een van de deelnemertjes over een jaar of vijftien een bekende naam in het profpeloton is geworden. 

Een uurtje later waren de deelnemers aan de G-fietsrace aan de beurt. Ook hier was het plezier duidelijk te zien op de gezichten van de deelnemers, en de renners die in de prijzen vielen waren overgelukkig. (uitslag volgt) 

Om kwart voor twee startten de dames voor de SEW Oil & Gas B.V. Ladies Cup – tevens het officieuze Nederlandse Kampioenschap Criterium voor dames. Er stond een sterk deelnemersveld aan de start – onder andere tweevoudig Nederlands Kampioen Lucinda Brand. Het was een buitengewoon spannende strijd die pas op de meet werd beslist. Er was bijna een fotofinish voor nodig, maar Kelly Marcus wist haar voorwiel een fractie van een seconde eerder over de streep te drukken dan Lucinda Brand (2e) en de Australische Lauretta Hanson (3e).

Om 16u00 was het de beurt aan de heren Elite. Aan het begin van de koers wist een lokale bui het parcours nog even wat glad te maken met als gevolg verschillende valpartijen, gelukkig zonder erg. De renners maakte er een ongemeen harde koers van, al spoedig tijdens de 100 kilometer lange wedstrijd zagen de gelukkig weer in grote getale opgekomen toeschouwers vele kleine groepjes langsrijden. Het peloton was al snel na de start verbrokkeld, mede door de hoge snelheden en het door de regen vervaarlijke parcours. Een zeer sterk rijdende Jetse Bol voerde ronde na ronde de kopgroep aan, en maakte daarmee alvast de weg vrij voor een ontsnappingspoging van een van zijn ploeggenoten van Join S | De Rijke. Die kwam er dan ook. Met een machtige versnelling reed Wouter Mol een kilometer of dertig voor de finish weg van de groep. Ronde na ronde sprokkelde hij secondes bij elkaar om uiteindelijk zo’n 48 seconden voor de achtervolgers solo over de streep te komen. Een prachtige zege voor de thuisrijder, die in 2010 de Ronde van Qatar nog won. De tweede plaats was voor Roy Pieters en de winnaar van 2009 en nummer drie van 2010 en 2011, Youri Havik, werd knap derde. De zesde plaats van Jeroen Breewel bracht hem voldoende punten om het eindklassement van het Breed Schilderwerken Klassement te winnen. 

 

Het bestuur kijkt terug op een prachtige dag en bedankt renners, vrijwilligers, toeschouwers, sponsoren en iedereen die verder heeft meegeholpen om ook deze editie weer tot een succes te maken!

Overige nieuwsberichten

TdW 2021 Geannuleerd

  Hoewel er versoepelingen zijn, en nog steeds worden aangekondigd, hebben wij, het bestuur van de Tour de Waard, afgelopen dinsdag het besluit ...

lees meer »

Tour Poule 2021

Doe tijdens de Tour mee met de Tour...

lees meer »

Tour Poule 2020 Uitslag

Alle deelnemers van de Tour Poule 2020, hartelijk dank voor de deelname! Helaas dit jaar geen Tour de Waard, maar toch winnaars, hieronder volgt de u...

lees meer »

Tourpoule 2020

...

lees meer »