Een stukje geschiedenis over "Tour de Waard"

6 juli 1969:
De eerste wielerwedstrijd van Heerhugowaard wordt verreden op het industrieterrein van Heerhugowaard.

11 juni 1970:
De Gemeente Heerhugowaard verleent toestemming tot het houden van een wielerronde op 5 juli 1970. De ronde wordt verreden door de navolgende straten: Bickerstraat, van Foreeststraat, Metiusstraat en Cromhoutstraat.

4 juli 1971:
De supportersvereniging van Pé van Stralen organiseert als enige in Noord-Holland een wielerronde. Er zullen vele wielrenners uit diverse categorieën aan de start verschijnen. Er worden 5 koersen verreden: Aspiranten, Nieuwelingen, Dames, Tour de Spektakel, Amateurs.

1 juli 1973:
De Ronde van Heerhugowaard (genaamd de “Tour de Waard”) wordt georganiseerd door het Wielercomité: Omnisport (voorzitter Rob van den Dobbelsteen) en Wielervereniging B.R.C. Kennemerland.

3 augustus 1975:
De “Tour de Waard” organiseert voor de eerste keer een Profronde waarbij vele bekende profrenners aan de start staan.

Augustus 1976:
Dit jaar is er geen “Tour de Waard” verreden, wegens een fout bij de KNWU. Een naamsverwarring zou de oorzaak zijn geweest.

7 december 1983:
De Stichting “Tour de Waard” is opgericht bij Notaris Eskens. Het bestuur bestond uit: Co Zut, Ad Breed, Bas Maas.

27 juli 1990:
Op deze dag is er voor de laatste keer en Profronde georganiseerd.

20 augustus 1995:
Het deelnemersveld werd dit jaar versterkt door een aantal beroepsrenners, o.a. Jelle Nijdam; John Talen; Tom Cordes; Michel Cornelisse; Peter Pieters; Wiebren Veenstra; Marco Vermey; Jans Koerts; John van de Akker; Kees Hopmans

22 augustus 2010:
Dit jaar is er samen met de Wielerronde van ’t Zand en Warmenhuizen en Tour de Waard het “Breed Schilderwerkklassement” voor de Elite en Belofterenners georganiseerd.